Kako do kredita za stan u izgradnji?

Ukoliko ovih dana planirate da podignete stambeni kredit, predstavićemo Vam šta podrazumeva takav postupak, ako odlučite da kupite stan u izgradnji.

Stručni saradnik za kupovinu nekretnina, smatra da zbog trenutne situacije, u kojoj se nalazi čitav građevinski sektor naše zemlje, ljudi teško pristaju da podignu kredit za stan u izgradnji, jer je strah da investitor neće završiti objekat više nego prisutan. Zbog toga se za ovakav poduhvat većinski odlučuju oni koji kupuju stan u objektima koje zida država, ali isto tako u brojnim gradovima Srbije, kao i u Beogradu mogu se pronaći provereni i pouzdani investitori koji će započete radove završiti u predviđenom roku.

Ako ovih dana razmišljate da li da podignete kredit za stan u izgradnji, kao i šta sve takav objekat mora posedovati od dokumentacije kako bi banke odobrile zahtev, potrebno je da se ispoštuje nekoliko stvari.

Prvenstveno da bi banka stavila hipoteku na stan u izgradnji, potrebno je da investitor koji gradi objekat poseduje kompletnu investiciono tehničku dokumentaciju, građevinsku dozvolu, kao i uredno prijavljene radove nadležnoj inspekciji. Takođe, veoma je važno da je investitor, u trenutku podnošenja vašeg zahteva za kredit, započeo radove na tom objektu, ali i naznačio koji je realan rok završetka radova.

Nakon što se izvedu radovi na temelju objekta potrebno je da ovlašćena geodetska služba uradi geodetski snimak temelja objekta, a nakon toga izvršiti prijavu izvedenih temelja na objektu. Kada se nabavi ova potvrda da se objekat nalazi u gabaritima dozvoljene gradnje, prema investiciono tehničkoj dokumentaciji, moguće je izvršiti upis objekta u Republičkom geodetskom zavodu. Tek tada biće moguće da se u banci uspostavi hipoteka za stambeni kredit.

Važno je naglasiti da svu navedenu dokumentaciju kupac dobija od investitora i sa njom odlazi u banku, kako bi podneo zahtev za podizanje stambenog kredita za objekat koji je u izgradnji.

Olakšica ako je banka finansijer gradnje

Osim ovog načina podizanja kredita za stan u izgradnji, postoji još jedan, koji se dešava kada je određena banka u projektnom finansiranju objekta. To znači da je investitor prošao sve provere banke, kao i da postoji stručni nadzor banke prilikom izgradnje objekta, tako da banka jednostavnije daje kredit kupcu stana, a i sam kupac ima veću sigurnost.

U svakom slučaju trudite se da stan u izgradnji kupujete od proverenih investitora i pre donošenja odluke detaljno se konsultujte sa pravnikom ili arhitektom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar