Kako do povlastica za struju, gas i grejanje

Čekajući socijalnu kartu za najsiromašnije, već godinu i po važi energetska socijalna karta na osnovu koje najugroženiji, tokom cele godine, imaju olakšice za struju, a u grejnoj sezoni i popust za gas i grejanje iz toplana. Povlastice za struju koristi 93.000 ljudi, ali četiri puta manje od predviđenog broja.

Prema prvobitnim analizama, status energetski ugroženih potrošača može da dobije oko 350.000 ljudi. Najsiromašniji se žale da u lokalnim samoupravama nisu dovoljno upoznati s tim popustima.

Računi ne moraju da budu na ime energetski ugroženog potrošača – jer te olakšice mogu da dobiju i podstanari. Uslov je da prilože ugovor o zakupu stana, uverenje o boravištu i potvrdu skupštine stanara.

U "EPS Snabdevanju" kažu da liste dobijaju od socijalnih ustanova i nadležnih u lokalnim samoupravama.

"Svi koji primaju neku vrstu socijalne novčane pomoći i dečjeg dodatka – automatski se kandiduju, znači ne moraju da podnose zahtev. Drugi koji ispunjavaju uslov u pogledu visine dohotka po članu porodice moraju podneti zahtev. Čim podnesu zahtev to se obrađuje u lokalnoj samoupravi i dostavlja nama", objasnio je direktor "Snabdevanja" Željko Marković.

Zahtev važi jednu kalendarsku godinu, posle čega mora da se obnovi. Procedura je komplikovana, a većini je najveći problem taksa za podnošenje zahteva koja se plaća od dve do tri hiljade dinara.

Tek tridesetak opština i gradova prihvatilo je preporuku Ministarstva energetike u prošloj vladi da ih oslobode tog nameta.

"Korisnici imaju prvo problem oko vađenja sve te dokumentacije, pa onda do kraja kalendarske godine moraju to još jednom da obnove", kaže Dragan Piljević iz kancelarije predsednika Opštine Prokuplje.

Najmanje se koriste povlastice za plaćanje gasa i grejanje iz toplana. Sada je pravo vreme za podnošenje zahteva, jer ti popusti važe šest meseci grejne sezone – od 15. oktobra do 15. aprila.

"Što se tiče podnetih zahteva za gas – u 2013. na 2014. je 17 korisnika, a kada je reč o toplotnoj energiji koja se sprovodi iz toplana – šest korisnika", kaže Aleksandra Majkić, predsednica Skupštine Opštine Kikinda.

Građani mesečno mogu besplatno da dobiju i do 250 kilovata struje. Prosečna mesečna potrošnja srpskog domaćinstva je oko 350 kilovat-sati.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar