Kampanja zaplene stanova delovala na neplatiše

Iako dužnicima za grejanje u Nišu nije još zaplenjen nijedan stan, direktor Toplane Slobodan Maksimović kaže “da se drastično uvećao broj onih koji žele da izmire svoja dugovanja na rate”.

Akciju zaplene stanova milionskim dužnicima Toplana je najavila pre mesec i po dana, ali kako objašnjava Maksimović, konkretni rezultati se još ne očekuju, jer je za takvu kampanju potrebno vreme.

Direktor naglašava da Javno komunalno preduzeće “Gradska toplana” ne pleni stanove, već da to radi sud.

- Toplana podnosi zahtev za naplatu svojih potraživanja i trenutno se u Opštinskom sudu u Nišu nalazi preko 30.000 predmeta, koje smo kroz vreme slali sudu na naplatu i oni nisu rešeni. Ne zbog nerada suda, već zbog malog broja sudija koji bi trebalo da se izbore sa tim velikim brojem predmeta - kaže Maksimović.

Iako je uvođenje sudskih izvršitelja podiglo stepen prinudne naplate sa 7 na 30 odsto, direktor kaže da stanovi ne mogu biti zaplenjeni svim dužnicima, već samo onima koji imaju milionska dugovanja.

- Najlakše je zapleniti fotelju, televizor ili frižider, ali to su beznačajna sredstva. Svi oni koji duguju javnim preduzećima velike pare najčešće se trude da odlože to i ulažu prigovore i to prelazi u dugogodišnje parnice. Nijedan izvršitelj neće zapleniti imovinu za dug koji je mali. Tek milionska dugovanja koja zadiru u vrednost nepokretnosti, tu postoji mogućnost zaplene, ali o tome ne odlučuje Toplana, već sud i izvršitelji - kaže Maksimović.

Direktor kaže da Toplana nije poslala zahteve za oduzimanje stanova, već je u javnosti obelodanjena i ta mogućnost naplate kako bi korisnici bili odgovorniji.

- Još uvek ne očekujemo rasplet na takav način da se zapleni neki stan, ali sam ja siguran da će kad-tad do toga doći. Ono što je dobro je činjenica da se od trenutka kad smo pokrenuli medijsku kampanju povećao broj onih koji žele da izmire dugovanja na rate. U poslednjih mesec dana javilo se preko 30 dužnika sa 150 do 200.000 dinara, ali i jedan sa 1,5 miliona dinara duga - priča direktor.

Ipak, i pored tog povećanja dugovi korisnika prema Toplani su i dalje veliki. Pravna i fizička lica ukupno duguju 1,4 milijarde dinara za grejanje. Od toga 400 miliona je dug preduzeća među kojima su i ona koja su u stečaju ili su ugašena, gde je naplata skoro nemoguća.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar