Koju dokumentaciju kupac treba da kontroliše pre kupovine stana?

1.PRE KUPOVINE STAROG STANA OD PRODAVCA PROVERITI SLEDEĆE:
1. Dokaz da je stan uknjižen . Dokaz - list nepokretnosti koji izdaje Katastar nepokretnosti u kome stan koji se kupuje treba da stoji da je privatna svojina i da nema tereta. Ako je stan uknjižen kao državina stan se ne može prodati jer državina nije u prometu.

2. PRE KUPOVINE STANA U IZGRADNJI OD PRODAVCA - INVESTITORA KOJI GRADI OBJEKAT ZA TRŽIŠTE PROVERITI SLEDEĆE:
1. Najvažnije je proveriti bonitet investitora i to :
- Koliko je investitor pouzdan. Najbolji odgovor daće Vam predhodni kupci stanova. U gradu se jako dobro zna ko je pouzdan investitor i ko pravi dobre stanove.
- Koliko dugo i kako pravi stanove.
- Da li poštuje rokove iz ugovora, - šta je po struci investitor koji gradi stanove.
2. Da li je parcela na kojoj se gradi uknjižena i na čije ime je izdato odobrenje za izgradnju.
3. Da li poseduje Odobrenje za izgradnju objekta koje se izdaje na osnovu Idejnog projkta. Veoma je važno znati da se na osnovu Odobrenja za izgradnju ne može početi sa izgradnjom objekta.
4. Da li poseduje Prijavu početka izvođenja radova koja se izdaje na osnovu Glavnih projekata i regulisanja naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, kada se može početi sa izgradnjom.
5. Proveriti tehničku dokumentaciju na osnovu koje se gradi objekat a posebno :
- Odobrenje za izgradnju koje se izdaje na osnovu Idejnog projekta
- Prijavu izvođenja radova od strane nadležne sluzbe - Odeljenja za urbanizam, koja se izdaje na osnovu Glavnih projekata i regulisanja naknade za uređivanje građ. zemljišta. Bez prijave investitor ne sme da počne izgradnju objekta.
- Ugovor sa preduzećem za Izgradnju grada da li je plaćeno - regulisano uređivanje građevinskog zemljišta.
6. Kod prodavca - invesritora proveriti sledeće. - poreski bilans za poslednje 3 godine - stanje na računu investitora u banci za poslednje 3 godine - redovno plaćanje poreza - Iznos poreza koji plaća investitor - ako je iznos poreza mali nešto nije u redu.

Najsigurnije je kupiti gotov stan u novogradnji koji je uknjižen. Dokaz da je stan uknjižen je list nepokretnosti koji izdaje Katastar nepokretnosti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar