Koliko će koštati usluga notara?

Beograd - Direktor firme "Alka Nekretnine" Kaća Lazarević ocenila je da će novi zakon o prometu nepokretnosti olakšati poslovanje agencijama za promet nekretnina.

On je ukazala da u tom zakonskom predlogu nije naveden iznos naknade javnim beležnicima, koji će, prema njenim informacijama, biti oko 800 evra.

Lazarević je u izjavi, predločila da sudski pisari do sada nisu gledali sadržinu ugovora, nego samo overu potpisa i identifikaciju ličnosti, a sada će notari sastavljati ugovore i starati se o zaštiti prava i interesa ugovornih strana i za to naplaćivati određenu nadoknadu.

"Ono što nas brine, to je kolika će nadoknada biti kada notari to počnu da rade. Mi imamo informaciju da treba da počnu sa radom 1. septembra. Znači, sudska taksa ostaje kolika jeste a nagrada za notara, kako to sad zovu u Ministarstvu pravde, će se tek definisati i sigurno neće biti mali iznos", kazala je ona.

Pitanje je, kako dodaje, da li će naš narod, koji nema baš puno para, moći sebi da priušti overu kod notara i predugovora i ugovora, i do sada su se ti troskovi "vrteli" oko 400 evra.

"Mi imamo informaciju da će to biti duplo više, ako ne i više", navela je Lazarević, poručujući da bi Ministarstvo pravde i vlada trebalo da povedu računa o tome kada budu određivali visinu tih nadoknada.

Novina je i to da će dosta drugih poslova preći na notare, a agencije za promet nekretnina brinu da li će notari imati dovoljno vremena za njih kada se oni pojave sa "svitom" od najmanje pet, šest ljudi, koji kupuju i prodaju, predočila je Lazarević.

Kupci i prodavci nekretnina svakako će, kako primećuje, dovoditi svoje advokate, bez obzira na notare, zatim i članove porodice, onda kod notara tek treba da kažu šta žele, a tek po pregledanju dokumentacije moći će da se pravi ugovor, što sve može dugo da traje.

"Ono što je još neizvesno, a što mora da se završi, jeste da notari moraju da budu umreženi kompjuterima, jer do sada su u sudovima bili umreženi sudski pisari i nije moglo da se dogodi da se jedan stan proda dva puta", objašnjava Lazarević.

Direktorka agencije Alka Nekretnine je zamerila zakonodavcima što notarima nisu ostavili prelazni period od bar dva do tri meseca kako bi se uhodali i oni i agencije za promet nekretnina.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar