Overa hipoteke i dalje preskupa

Nadležni iz ministrastva pravde i Komora javnih beležnika dogovorili su se da snize naknadu za sačinjavanje založne izjave o stavljanju nekretnine pod hipoteku, a primena je počela od juče. Ovu uslugu koja je najčešće sastavni deo paketa o kupovini stana na kredit građani će plaćati 60 odsto manje nego što su je plaća li od 1. septembra, kada su beležnici počeli sa radom. Međutim, ova usluga je i sada preskupa s obzirom da se pre 1. septebra nije ni naplaćivala, jer su založne izjave banke sačinjavale besplatno.

Odluka o smanjenju cene tarife vezane za hipoteku pojavila se u „Službenm glasniku“ i beležnici su obavezni da je primenjuju.

Za građane koji kupuje kuće, stanove zemljište... to konkretno znači da će za založnu izjavu na nekretninu od 600.000 dinara vrednosti platiti 3.600 umesto 9.000 dinara.

Ako je vrednost nekretnine 2,5 miliona tarifa je sada 6.000 dinara, a bila je 15.000. Za nekretnine do pet miliona - sada će se plaćati 8.400 dinara umesto 21.000 dinara. Recimo za stan od vrednosti pet miliona dinara pomenuta izjava sada staje 10.800 dinara, a bila je oko 25.000.

Pre septembra , da podsetimo. sačinjavanje založne izjave o stavljanju nekretnine pod hipoteku besplatno su za klijente radile banke. Plaćala se jedino overa u sudu i to za sve ugovore bez obzira na cenu nekretnine. Ako je za utehu ovog troška od 550 dinara više nema.

Predsednik Komore javnih beležnika Miodrag Đukanović kaže da su se na sniženje tarife odlučili zbog pritiska javnost te da su beležnici svim straškama koje su dolazile kod njih ove sedmice naglašavali da će doći do manjenja tarife te da sačekaju malo sa hipotekarnom izjavom ako je to moguće.

U najmanju riku je čudno da se tarife koje su počele da se primenjuju 1. septembra menjaju dvadesetak dana od primene. Đukanović kaže da su prilikom određivanja njihovih tarifa kao model poslužile cene u okruženju.

Druge tarife koje se primenjuju od početka ovog meseca se ne menjaju.

Javni beležnici još ne rade u svim mestima i gradovima u Srbiji. Dok se broj ne popuni u mestima gde nema beležničke kancelarije Đukanović kaže da to još uvek rade sudovi. Međutim,oni su obavezni da primenjuju tarifu kao i beležnici. To znači da će stranke proći isto.

Trebaće još

Od početka ovog meseca u Srbiji je počelo da radi 94 beležnika. Taj broj će da raste. Svetski standardi i procene govore da je Srbiji potrebno 371 beležnik ili po jedan na svakih 25.000 stanovnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar