Sanacija stanova od ponedeljka

Nastavljaju se muke stanara zgrada u Ulici Mileve Ajnštajn na Novom Beogradu u čijim je stanovima pronađen nedozvoljeni gas. Spreman plan za zgrade u Mileve Ajnštajn nastavljaju se muke stanara zgrada u Ulici Mileve Ajnštajn na Novom Beogradu u čijim je stanovima pronađen nedozvoljeni gas.

Mada nadležni tvrde da će u narednom periodu, skidanjem sloja sa zidova i posebnim filterima, fenol iz stanova nestati - žitelji koji su ovde kupili nekretnine brinu se da će one neuporedivo manje vredeti posle ovog problema.

- Detaljan plan sanacije objekata u Ulici Mileve Marić Ajnštajn biće gotov do kraja ove nedelje, kako bismo što pre preduzeli potrebne radove - kaže Nebojša Šurlan, direktor Građevinske direkcije Srbije. - Već od ponedeljka ćemo započeti radove, a istog dana stanari iz dve zgrade na Novom Beogradu mogu i da se prijavljuju za lekarske preglede na Vojnomedicinskoj akademiji, ukoliko to žele i o našem trošku. Do tada se nastavljaju merenja u zgradama, koje rade stručnjaci Instituta u Vinči, Tehnološkog fakulteta, ali i stranih renomiranih ustanova.

Stanarka Ivana R. iz Ulice Mileve Ajnštajn 82 kaže da se sa detetom i mužem iselila iz zgrade i da će sačekati da stručnjaci pokušaju da eliminišu nedozvoljenu supstancu, koja se oseća u hodnicima. Ipak, brine se za dalje.

- Ko može da mi garantuje da posle radova neće i dalje biti fenola - pita se Ivana. - Čak i da sve urade kako treba, ja sam navukla strah i ne znam da li ću moći da se vratim da živim tamo normalno. Raspitala sam se malo i svi agenti za nekretnine su mi rekli da nema šanse sad da prodam stan, kada se vest o postojanju štetnog gasa pročula.

Njene strahove potvrđuju i stručnjaci u agenicijama, koji kažu da će, čak i kada se otkloni fenol, teško izdavati ovi stanovi.

- Oni koji bi sada ili za nekoliko meseci hteli da prodaju stanove u spornim zgradama, moći će to da urade ali po nižim cenama - misli Aleksandra Kon iz „Alka nekretnina“. - Stanovi mogu da se prodaju, ali će vlasnici morati da pristanu na od 20 do 30 odsto lošiju ponudu.

STARI PROBLEM

Slična situacija bila je i u zgradi na Vračaru za koju je, pre 15 godina, utvrđeno da tone. Država je problem sanirala, ali je stanove bilo teško preprodati, a još teže izdavati.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar