U zimskom periodu otkazni rok podstanaru do 120 dana

Odmah na početku, važno je naglasiti da će i podstanari i zakupodavci biti zaštićeni samo onda ako utvrđen otkazni rok navedu u Ugovoru o zakupu stana. Na taj način će biti izbegnuti mnogi neželjni problemi.

Otkazni rok podstanaru ne sme biti kraći od 90 dana.

Prema Zakonu o stanovanju, stanodavac daje pismeni otkaz podstanaru koji iznosi 90, dok u zimskom periodu (od 1. decembra do kraja februara) on iznosi čak 120 dana. Otkazni rok počinje da teče sledećeg dana, od dana uručenja otkaza podstanaru. Kako biste bili sigurni da je podstanar primio otkaz najbolje je da ga pošaljete poštom, uz PTT povratnicu, jer ćete tada znati da je pismo uručeno.

Dešava se i da „gazde“ veoma često ne ispoštuju otkazni rok, koji je naveden u Ugovoru o zakupu stana, i daju otkaz zakupcu, čak i onda kada je on platio čitav mesec. U tom slučaju svaki vlasnik stana je dužan da vrati deo zakupnine podstanaru, koju je on platio unapred.

Podstanar u obavezi da otkazni rok najavi mesec dana ranije

Sa druge strane, podstanar daje otkaz stanovanja stanodavcu, sa otkaznim rokom od 30 dana. Ako se dogodi da podstanar saopšti kraći otkaz od 30 dana, treba mu ukazati na njegovu zakonsku obavezu i zahtevati od njega da ostane u nekretnini do isteka toga roka ili da plati zakupninu i račune za taj mesec. Ukoliko podstanar to odbije, vlasnik stana ima pravo da podnese tužbu pred nadležnim sudom protiv njega, radi duga, ali i naknade štete.

Ukoliko podstanar napusti nekretninu pre otkaznog roka, zakupodavac nije u obavezi da mu vrati depozit. Naravno, savetujemo vam da i ovo navedete u Ugovoru o zakupu stana.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar